Linnuvaatlus

Hiiumaa pikad mererannad ja inimtühjad metsad-niidud on heaks peatus- ja pesitsuskohaks nii püsi- kui rändlindudele. Hiiumaa on kõige metsarikkam maakond Eestis ja suur metsasus meeldib ka metsas pesitsevatele lindudele. Hiiumaa metsades pesitseb ca 90 linnuliiki, neist kõige arvukam on metsvint.

Hiiumaa metsades pesitsevad mitmed (väga) haruldased linnuliigid. Hiiumaal pesitseb näiteks kassikakke, keda on Eestis kokku ainult 30–40 paari. Kassikakk on Euroopa suurim kakuline, kelle arvukus on kõikjal Eestis ja tervikuna Läänemere ümbruses kõvasti vähenenud.

Hiiumaal pesitseb ka mitukümmend paari merikotkaid. Merikotkad olid veel 50 aastat tagasi väljasuremise äärel, aga viimasel ajal on merikotka arvukus taastumas. Hiiumaal pesitsevad merikotkad põhiliselt ranniku­lähedastes metsades, ent üksikud paarid on asunud pesitsema ka sise-Hiiumaale.

Lindude hooaeg algab juba märtsis, kulmineerub mais ja vaibub juuni keskpaigaks. Sügisränne septembris-oktoobris on tagasihoidlikum, kuid just siis kuuled sookureparvede võimsaid trompetihääli.

Orjaku linnuvaatlustorn on kõige rahvarohkem just kevadel ja sügisel, kui roostikku ja merelahtedele saabuvad kümned tuhanded veelinnud. Hommiku- ja õhtuhämaruses kõlavad nende huiked nii valjult, et lapsed ei kuule oma nutitelefonigi. Kui luiged lähevad ja lumi maha tuleb, siis jääb vaiksemaks.