Leib merest

https://hiiumaa.ee/wp-content/uploads/2022/05/Tuulehaug.jpg

Kalapüügi aastaring Hiiumaal

Tuuli Tammla

Oktoobrist, kui vesi jahedam, kuni aprillini püütakse traalidega kilu (viskab ka räime sekka). Sügisesel kudeajal oktoobris-novembris püütakse laidude vahel ka siiga, viimastel aastatel on seda üsna hästi olnud.

Kui veebruaris-märtsis õnnestub võrke jää alla panna, tuleb sealt säinast, haugi ja ahvenat, aga need kogused on väga väikesed. Kevadel märtsis algab säina ja särje aeg, siis tuleb mandrilt hulganisti harrastuskalastajaid jõgede äärde püüdma. Aprillist kuni mai alguseni on ka kevadkude- räime aeg. Vanasti peamiselt räime püütigi, nüüd vähem, sest suurt tööstust enam pole. Mai algul, kui toomingad õitsevad, hakkab tulema tuulehaug, siis on teada, et pool räimepüügist on läbi. Tuulekala kestab headel aastatel kuni jaanipäevani, aga sõltub suuresti tuulte suunast (nagu ka nimi vihjab). Jaanipäeva paiku on nädal-kaks täiesti vaikus – tavaliselt ei tule sellel ajal merest midagi. Juulis hakkab lest kosuma, väljapool  püütakse ka rändsiiga ja väina pool tuleb kenasti haugi. Lesta kõige parem aeg on muidugi august-september, kui nad on kenasti paksud. Neid käiakse tihtipeale üsna kaugel püüdmas, kus on sügavamad ja jahedamad veed. Veel enne kui lest hilissügisel vesiseks läheb, hakkab taas pihta kiluaeg ja ongi aastaring peal. Eks ahvenat ja säinast püütakse enam vähem aastaringi ja haugi ka (välja arvatud kevadisel kudeajal).

 

Tuulekala

Tuulekalaks kutsuvad hiidlased tuulehaugi, kes igakevadiste edelatuultega kuuks ajaks Atlandi ookeanist Hiiumaa vetesse kudema tuleb. Tuulekala tulek on Hiiumaal sündmus omaette ja seda oodatakse väga. Pika “nokaga” ja roheliste luudega tuulehaugi armastatakse Hiiumaal igal võimalikul moel – praetult, keedetult, marineeritult, suitsutatult, kuivatatult jne.

 

Äkine

Äkine on kiirsoolatud värske kala, mille tegemist on kalurid harrastanud juba ammu. Äkist tasub teha ainult väga värskest, soovitatavalt äsjapüütud kalast. Ahven, säinas, siig, vimb – kõik need kalad sobivad – fileeritakse, fileed lõigatakse tükkideks ja pannakse purki koos soola ja võimaluse korral ka sibulaga hetkeks maitsestuma.  Pikemalt säilitamiseks ei sobi, kuna saab otsa või läheb liiga soolaseks. Sellest ka nimi – äkine.

 

Kohalik kala kalurilt

  • Hiiumaa Mereagentuuri pood Kärdla keskväljakul E-R 9-19, L-P 9-16. Kontakt (+372) 46 32 173  hiiurand@gmail.com
  • Iidlase maius/Koslapesa OÜ Reigi külas Kontakt Virko Martin (+372) 5393 4081 koslapesa@gmail.com FB: Iidlase maius
  • Ants Saarnak Salinõmmes. Kontakt (+372) 528 8052 meretalu@gmail.com
  • Ilmi Aksli Kaigutsis. Kontakt (+372) 5342 0425 ilmiaksli@hotmail.com
  • Indrek Kääramees Orjakus. Kontakt (+372) 528 4407 maeotsa@maaturism.ee
  • Harry Aron Hellamaal. Kontakt(+372) 504 6212 harryaron@hot.ee
  • Ivo Põldveer Tubalal. Kontakt (+372) 527 9997 poldveerivo@gmail.com

Toidud kohalikust kalast

Aastaringselt:

Hooajal:

slider prev slide slider next slide