Metsaköök: Suvine marjasalat pärnaõite ja basiilikuga

14 juuli 2023
metsaköök_ marjasalat pärnaõitega

Eesti hiite vaarema, suure ravitseja, ning võimsa toetajana tuntud pärn, on oma külluslikud aromaatsed kreemikas-rohelised õied avanud meie, inimeste, kui ka kõikide sumisevate putukate ning mutukate silmailuks ning hingehüvanguks. Tema läheduses viibides on võimalik osa saada tõelisest aroomiteraapiast ning suminaorkestrist.

Esivanemate poolt kõrgelt austatud ning pühaks peetud pärna on erinevates paikkondades kutsutud ka niinepuuks, lõhmuseks ning pähnaks. Peetakse teda naiselikkuse, õrnuse ning pehmuse sümboliks, lisaks veel pere ja südame kaitsjaks. Vanarahvas punus pärnaõisi pärgadesse, mida riputati kodu lähedusse kaitseks halva õnne ning kurja eest. Naised aga viisid ande pärnale viljakuse ja hea õnne ligitõmbamiseks.

Suuresti võime teda kohata vanades parkides, alleedes ja ka linna maastikukujunduses hea varju pakkujana ning leida lagendikelt, metsadest või tee äärtest üksikuid looduskaitse alla võetud isendeid – hiiepuid. Pärn võib kasvada lausa 1000aastaseks!

Ta alustab õitsemist südasuvel ning õite korjamise aeg varieerub sõltuvalt ilmastikuoludest umbes 10-15 päeva. Korjeks sobivad nii noored lehed, pungad kui ka äsja puhkenud õied koos nahkjate kattelehtedega. Noppimiseks eelista kindlasti inimtegevusest kaugemale jäänud puude ande.

 

Koorekaabe põletushaavadele

Pärnaõied sisaldavad A- ja C-vitamiini, põletikuvastaseid eeterlike õlisid, parkaineid, glükosiide ning flavonoide. Pärnaõitest valmistatud teele omistatakse palavikku alandavat, higistamist soodustavat, põletikuvastast, kõhuvalu leevendavat, rahustavat ning immuunsüsteemi tugevdavat toimet. Lisaks sellele on temast abi leitud ka peavalu, põiepõletiku ja külmetushaiguste korral. Pärnaõietee omaduse pärast kehast kaaliumi välja viia tuleks inimestel, kel esineb probleeme südame või neerudega, selle joomisega piiri pidada.

Rahvameditsiinis on olulisel kohal olnud pärna koore all leiduv kaabe, millega raviti raskesti paranevaid põletushaavu. Selleks aeti kaabe vahule, määriti haavale ning haav omakorda kaeti puhta linase riidetükiga. 

 

Õied joogiks, lehed salatisse

Õied on mesimagusa, justkui jasmiini hõnguga, ja maitselt väga aromaatsed ning puuviljased. Kasuta õisi magustoitude, jookide, maitseõlide ning äädikate maitsestamiseks. Õitest keeda maitseküllane siirup üheskoos sidruni, suhkru ja veega. Siirupit nirista värskelt küpsetatud koogile, pannkookidele, pudrule või valmista sellest mõnus limonaad või jäätee. Värsked õied säti dekoratiivseks elemendiks toitudele, tortidele või ka kokteilidele. 

Suvise puuvilja-marjasalati valmistamiseks sega kausis kokku tükeldatud nektariin, poolitatud murelid, mustsõstrad, mõned hakitud basiilikulehed ning pärnaõied, millelt lehed ning varred ära napsatud. Soovi korral lisa veidike laimimahla.

Noored lehed on kergelt magusa maitsega ning mahlased. Nopi värskeid noori lehti või pungi otse suhu või puista lehti salatitesse, võileiva peale või suska hautistesse. Lehti võib kuivatada ja jahvatada ka jahuks, mida hiljem lisada küpsetistesse.

Nahahoolduses mõjub pärnaõieekstrakt hästi kuivale ja tundlikule nahale. Õitest saadud mahla kasutatakse juuksekasvu soodustamiseks ning õiekompressiga tupsutatakse tedretähne nende helendamise eesmärgil.

Pärnast on palju kasu ka taimedele ja mullastikule tema ümber. Allakukkunud lehed sisaldavad kaltsiumit ja mõjuvad kui looduslik väetis.

 

Hiiu Leht
Loo ja foto autor: Kaisa Kääramees

Artikli ilmumist on toetanud Piirkonna Konkurentsivõime Tugevdamise (PKT) projekt ja on rahastatud Euroopa Regionaalarengu Fondist.

metsaköök_ marjasalat pärnaõitega

Loe lisaks

30.04.2025
Kevadine Hiiumaa restoranide nädal meelitas kohale hulga gurmeeturiste, rahule jäid ka hiidlased

Hiiumaa tänavukevadise restoranide nädala sisse jäid lisaks koolivaheajale ka lihavõttepühad. Seetõttu võtsid reisi saarele ette paljud perekonnad,…

Loe edasi
11.04.2025
Hiiumaa restoranide nädal kostitab hõrgutistega maailma eri paigust

12. aprillil algab Hiiumaa Restoranide Nädal, mis kestab 19. aprillini ja mil kõik toiduhuvilised on taas Hiiumaale…

Loe edasi
01.04.2025
Pöördumine kormoraniusku

Kormoran on lind, mis kas meeldib või ei meeldi. Külmaks ei jäta ta kedagi. Hiiumaal prooviti Läänemere…

Loe edasi