Kin Kao, buon appetito, kalì órexi – köökide tulevärk Hiiumaal

22 juuni 2023
rahvusköögid_Keskel omanik Veiko Martin, temast paremal abikaasa Yui, vasakul teenindaja ja kassapidaja Getter jpeg

Võid olla Hiiumaal ja süüa nagu Kreekas, Itaalias või Tais. Rahvusköögi restorane peavad Kärdlas ja Käinas kreeklane, itaallane ja tailanna, kes kõik siin endale ka püsiva elukoha leidnud.

 

Käinas, Hiiu maanteel tegutsev restoran Kao Thai alustas tööd eelmise aasta novembris, mil omaniku, Veikko Martini sõber pakkus välja idee, et viimane võiks koos Taist pärit abikaasa Yuiga avada söögikoha.  Sõber olnud Veikko sõnul Yui toitudest vaimustuses ning öelnud, et seda peavad ka teised saama. Algul olid Veikko ja ta abikaasa ettepanekule vastu, kuid peatselt otsustati restoraniärisse sukelduda. 

“Kus on inimesed, kus on kaubanduskeskus?“ kirjeldas Yui, kuidas ta esimest korda Hiiumaale sattudes hämmingus oli olnud.  Ta tundis algul muret, kuidas ta siia ühiskonda sulandub – olles Hiiumaal üks väheseid kui mitte ainuke Aasiast pärit inimene. Kuid Yuile üllatuseks võeti ta kiiresti omaks. Elu Hiiumaal on muutunud üsnagi töiseks, natuke ehk liigagi, muheleb Yui, sest tema on ainus kokk, kes valmistab Tai hõrgutisi, mõnikord kuni hiliste õhtutundideni välja.

Söögikohta sisse astudes satuks nagu Taimaale – interjööri sisustuselemendid on pärit otse Taist, mõned asjad on Yui õelapsed postiga saatnud, mõned on Veikko ja Yui ise toonud. Tais käivad nad kord aastas talvel, sest Eesti kliima on Veikko jutu järgi üpris jube, eriti kui on külm. Siseruumi lage kaunistavad Tai lipud ning merekarpidest tehtud laekaunistused. Muidugi ei puudu söögikohast Taile omased erksad värvid, Budha kujud ning eksootilised taimed.

Veikko ja Yui on saanud oma roogade kohta ainult kiidusõnu. Kõige rohkem meeldivad kohalikele Kevadrullid ning Tom Sum-id, rahvakeeli pelmeenid. Ligi 80% klientidest on kohalikud või Hiiumaaga seotud inimesed ning mõned käivad lausa iga päev.  “Vahel tullakse ja öeldakse, et kuule, sina oled meile ju 20 aastat tagasi ahju ehitanud“ ütleb Veikko, kes on ka pottsepp ettevõttes Koldevärk.

Kao Thai - Sandra-Liis Olander

 

Mamma Mia!

Kärdla Keskväljakul lehvib uhkelt puna-valge-roheline trikoloor – Itaalia lipp, mis kaunistab Itaalia restorani “Mamma Mia“. Restorani omanik Michele (Migel) Parrucci ja kokk Massimo Mambelli on pärit Põhja-Itaalia linnakesest nimega Forlì. Esimest korda tuli omanik Michele Hiiumaale 12 aastat tagasi, siin sündis esimene poeg ning otsustati jääda paikseks. Hoone, milles restoran Mamma Mia tegutseb, osteti eelmiselt omanikult Loona Põtterilt 2017. aastal, mil kohvik ja külalistemaja Loona Villa oma tegevuse lõpetasid.

Kokk Massimo tuli Hiiumaale kolm aastat tagasi  ja kui tema jaoks oli Hiiumaa juures kõige hämmastavam loodus, siis Mamma Mia! omaniku Michele jaoks aga hambatikud. 

“Need on sellised pisikesed, teravad puidust pulgad, millega saab hambaid puhastada, Itaalias polnud me sellistest kuulnudki,“ sõnas ta. 

Kokk Massimo oli Itaalias pea 30 aastat kokana töötanud ning Michele vajas kedagi, kes oskaks seda kunsti ja tuleks talle appi. Restorani algusaastatel, kui Michele oli ainus itaalia kokk saarel, tundis ta tihti muret, kuidas kohalikud ta vastu võtavad. Seda enam, et Michele ei osanud toona sõnagi eesti keelt. Hiljem meeskond täienes, liitusid ka kohalikud töötajad – just oma kohalikele sõpradele ja kolleegidele on Michele eriti tänulik. 

Restoranis pakuvad Massimo ja Michele ehtsaid itaalia pastasid ja pitsasid ning enamus tooraineid on pärit otse Itaaliast. Inimestele meeldib enim just pitsa, eriti “Salaami“ , “Karnivoori“ ja “100% Hiiumaa“ pitsa. Muidugi ei puudu ka kuulus Itaalia maius Tiramisu ja värske itaalia limonaad. “Tundub, et inimestele ikka meeldib, kui nad siin käivad – ja see on puhas rõõm,“ kirjeldab omanik. 

 

Ambrosia

Lisaks Itaalia lipule Kärdla Keskväljakul, lehvib Pritsumaja küljes sinise- ja valgetriibuline Kreeka lipp, mis kaunistab kohvik ja grill “Ambrosiat“. Ambrosia tähendab Kreeka mütoloogia kohaselt jumalate sööki ja jooki, mis annab neile igavese elu. Söögikoha omanik ja kokk, kreeklane Ioannis Basdanis on pärit sadamalinnast Volos. Ametilt oli Ioannis inglise keele õpetaja, kuid 2017. aastal otsustas ta Kreekas ameti maha panna ja tulla Eestisse. Mõned aastad töötas ta ka Paides asuva Hillar Hanssoo nimelise põhikooli õpetajana.

Aastal 2020, kui Eestis möllas Covid-19 ja koolid läksid distantsõppele, otsustas Ioannis koos abikaasaga Hiiumaale, Kärdlasse tulla. 

“Olen õpetaja olnud 40 aastat ning ütlesin oma abikaasale, et rohkem ma seda ei tee. Mulle meeldib kokata, ma küpsetan kooke ja inimestele need meeldivad – seega ütlesin naisele, et nüüd me avame kohviku!“ sõnas Ioannis. Hiiumaal tundis Ioannis ennast kohe väga koduselt, sest Kärdla linn on samuti mere ääres ning merd ta armastab. Kohvik saavutas edu ning otsustati kolida linna südames asuvasse Pritsumajja. Suureks abiks oli neile Mamma Mia omanik Michelle Parrucci.

Kohvik Ambrosia pakub 100-protsendilist kreeka toitu. Klientide lemmikroaks on Mussaka ehk hakkliha-baklažaani vormiroog, lisaks ka kreekapärane juustupirukas. Hiidlased on restoraniga väga rahul. Oma hiljutise visiidi ajal väisas aga Ambrosiat ka Vabariigi President Alar Karis koos kaaskonnaga.

 

Hiiu Leht
Loo ja fotode autor: Sandra-Liis Olander 

Artikli ilmumist on toetanud Piirkonna Konkurentsivõime Tugevdamise (PKT) projekt ja on rahastatud Euroopa Regionaalarengu Fondist.

rahvusköögid_Keskel omanik Veiko Martin, temast paremal abikaasa Yui, vasakul teenindaja ja kassapidaja Getter jpeg

Loe lisaks

13.05.2024
Margit Kääramees “Meie jaoks on Orjaku sadam maailma ilusaim väikesadam”

Tulihingeline kultuurikorraldaja Margit Kääramees seisab hea paljude populaarsete kultuurisündmuste eest Hiiumaal, aga üks olulisematest südameasjadest on tema…

Loe edasi
06.05.2024
Ristna tuletorn – Eiffeli meistriteos

Suvehiidlasest arhitekt Indrek Laos on kulutanud lugematuid tunde Eiffeli tehases valmistatud Ristna tuletorni uurimiseks ning selle tutvustamiseks…

Loe edasi
19.04.2024
Yui Yui & Kao Thai

Tänapäeval ei saagi enam paljude asjade üle üllatuda ning üllatus ei ole ka see, et jälle kord…

Loe edasi