Mähle maja, vana kohtumaja

Tiigi tänav 21, Kärdla

Hoone on ehitatud 1900-ndate aastate alguses – selle lasi ehitada üks Kärdla toonaseid kaupmehi Mähle. Kuigi maja on ajapikku näinud mõningasi ümberehitusi, peegeldab selle üldkavatis 20.  sajandi alguse jõukaks saanud provintsikaupmehe ootusi: maja pidi olema ajastule vastavalt  praktiline, mugav ning viitama ka omaniku jõukusele. Nigolas Mähle jõukus tulenes heast läbisaamisest Kärdla vabrikuvalitsusega, kes alevivalitsuse kaudu kontrollis Kärdlas lubatavate  kaupluste arvu. Mähle kaupa peeti kalliks ning ta vastas nurinale kauba kalliduse kohta, et tema  võtab vaheltkasu vähe: ühe kopika pealt ainult ühe kopika. Kuna kauplemine oli alevis kontrolli  all, puudus konkurents ning jõukuse kasv oli garanteeritud. Mähled olid esimesed eestlastest  hiidlased, kes suutsid oma pojad ülikooli saata.
Alguses tegutses maja ühes otsas pood. 1909 rajas Kärdla kaubatarvitajate ühisus Mähle kauplusse ka pagariäri ja väikese leivatööstuse.

Peale Esimest maailmasõda müüdi hoone Kärdla alevile ning seda kasutati pikka aega kohtumajana.

1996. aastast tegutseb majas kultuuri- ja noorsootööd edendav mittetulundusühing Ave Vita.  Mähle maja on 2010. aastast muinsuskaitse all.

Galerii

On peatus teekonnal:

See objekt ei ole osa ühestki teekonnast

Sulle võib veel huvi pakkuda: